dobra herbata

Dobra herbata czarna – zasady przechowywania

Dobra herbata czarna dobrze przechowywana

Wiele energii poświęcamy, aby w naszym posiadaniu znalazła się dobra herbata – możliwie wysokiej jakości i najlepiej w atrakcyjnej cenie. To oczywiście dobre podejście, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że na aromat herbaty duży wpływ na również jej przechowywanie. Nie tylko w naszej kuchni po dostawie ze sklepu, ale także w czasie transportu i magazynowania. Tylko odpowiednie warunki gwarantują, że herbata czarna zachowa pełnię swojego aromatu i właściwości na długi czas. Na to, jak herbaty były przechowywane od momentu produkcji, do trafienia w ręce konsumentów, nie mamy wpływu. W tym wypadku konieczne jest zaufanie marce dobrego producenta, który powinien dbać o jakość produktu. Natomiast koniecznie warto zwrócić uwagę na to, jak i gdzie przechowujemy herbatę w swoim domu.

Zasady przechowywania herbaty

Nawet najlepsza herbata może stracić swój aromat z powodu złego przechowywania. W związku z tym warto zwracać szczególną uwagę na sposób jej przechowywania. Dzięki temu herbata będzie świeża i aromatyczna przez długi czas.

Herbaty łatwo pochłaniają wilgoć i zapachy z otoczenia. Nie jest to dobry proces i należy mu przeciwdziałać. Herbata zielona czy czarna powinna znaleźć się w szczelnym pojemniku. Najlepiej sprawdzają się metalowe lub ceramiczne puszki ze specjalną uszczelką. Dokładne zamknięcie zapobiega zawilgoceniu zawartości, a materiał nie oddaje zapachów. Plastik nie zawsze spełnia swoje zadanie, bowiem herbata może przejmować jego zapach.

Dzięki szczelnym pojemnikom herbata nie będzie też narażona na bezpośrednie promienie słoneczne, co nie jest pożądane. Światło może przyspieszać proces jej starzenia i negatywnie wpływać na walory smakowe. Znaczenie ma też temperatura, bowiem herbatę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od grzejników i piekarników.
Wiele osób próbuje przechowywać nawet całe zestawy herbat w lodówce. Nie jest to postępowanie dobre. Lodówka bowiem pełna jest różnych zapachów, które mogą przenikać herbaty. Z kolei zmiany temperatury z powodu wkładania i wyjmowania produktów powodują kondensację wilgoci. Wszystko to wpływa negatywnie na jakość herbaty.

Czas przechowywania herbaty

Herbaty, mimo odpowiednich warunków, nie można przechowywać w nieskończoność. Czarna herbata jest dobrze fermentowana, dlatego jej czas przydatności do spożycia bez straty jakości jest dość długi. Zazwyczaj 2 lata, to okres przez jaki można czarną herbatę przechować w odpowiednich warunkach. Jednakże mowa tutaj o czystej postaci, herbata z imbirem lub innymi dodatkami będzie dobra krócej. Każdy producent podaje takie informacje na opakowaniu.