najlepsze herbaty

Najlepsze herbaty

Jak rozpoznać najlepsze herbaty?

Każdego dnia jesteśmy otoczeni wręcz nieprawdopodobnie zróżnicowanymi produktami. Firmy liczą, że kolorowe opakowania i popularność danego przedmiotu wystarczy, by skusić konsumenta. Jednak w dzisiejszych czasach wymagamy czegoś więcej.
Tak jest w przypadku herbat, których w sklepach jest zawsze spory wybór. Problematyczne może się zatem wydawać wybranie tej najlepszej, prozdrowotnej i z przejrzystym składem. Poniżej znaleźć można kilka rad, które mogą okazać się przydatne przy kupnie. Niuanse, na które warto zwrócić uwagę, by już zawsze wybierać tylko najlepsze herbaty. Nie warto wyszukiwać jedynie hasła typu herbata sklep i kupować w ciemno online lub w pierwszym markecie. Świadomość dobrych wyborów z pewnością się opłaci.

Herbata liściasta czy w torebkach?

Choć w marketach przeważają te w torebkach, to należy pamiętać, że wiele składników herbaty jest zatracanych przy takim pakowaniu. A zatem woreczki mogą powodować znaczny uszczerbek na aromacie. Z tego też powodu każdy dobry sklep z herbatami posiada w ofercie duży wybór liściastych odpowiedników. Każda odmiana posiada również wyjątkowe cechy, po których najłatwiej rozpoznać produkty wysokiej jakości.

Cechy poszczególnych herbat

  • Herbata zielona. Jej liście mogą mieć różne kolory, jednak o wysokiej jakości świadczy srebrzysta lub ciemnozielona barwa. Przetworzone gatunki będą bardziej żółte i z pewnością rzucą się w oczy. Dodatkowo dobra zielona herbata powinna pachnieć intensywnie i często specyficznie. Zapach ten najczęściej porównywany jest do glonów lub trawy.
  • Biała herbata. Dobra herbata biała składa się jedynie z młodych listków lub pączków. Parząc taką herbatę warto zwrócić uwagę, czy jej kolor jest wystarczająco jasny (najczęściej żółty lub beżowy), a zapach pozostaje bardzo delikatny i ledwie wyczuwalny.
  • Herbata czarna. Listki zgodnie z nazwą są czarnej barwy, jednak o jakości świadczy ich granatowy, czerwony lub pomarańczowy połysk. Po zaparzeniu, herbata czarna powinna mieć czerwony kolor i przede wszystkim – zostawiać w kubku ślady.
  • Earl Grey. Ta odmiana czarnej herbaty odznacza się burgundowym aromatem i często jest nawet lekko cierpka w smaku. Charakterystyczny dla wysokiej jakości earl grey będzie cytrusowy posmak, który dobra herbata tego gatunku zyskuje dzięki bergamotce.