herbata czarna

Herbata czarna i herbata indyjska

Herbata czarna

Indie to jeden z najważniejszych importerów herbaty na świecie. Dziś indyjska herbata czarna jest tak samo popularna jak Chińska, dlatego warto zapoznać się z najpopularniejszymi rodzajami indyjskich herbat.

Herbaciana historia

Herbata w Indiach nie była popularna od zawsze. To dzięki Brytyjczykom i konfliktowi z Chinami herbata zaczęła być bardzo popularna. Co nie oznacza, że Indie nie miały własnej herbaty. Pewien podróżnik o imieniu Robert Bruce po raz pierwszy poznał smak pewnego naparu ziołowego. Jego wnioski na temat indyjskiego naparu były zaskakujące. Indyjska herbata to herbata czarna pita na codziennie przez Chińczyków. Po wielu latach próbki herbaty zostały zbadane i sklasyfikowane jako herbata camellia assamica. Od momentu stworzenia pierwszej plantacji herbata w Indiach zyskała na popularności i trwa to nadal.

Znane herbaciane mieszanki

W Indiach wyróżnia się dwie najpopularniejsze mieszanki. Do najpopularniejszej herbaty świata z Indii możemy zaliczyć masala chai.To codzienna herbata pita przez mieszkańców Indii. Do jej sporządzenia stosuje się tańsze mieszanki herbaty czarnej oraz przypraw znanych pod nazwą masala. Są to najczęściej przyprawy tj. cynamon, imbir, kardamon, goździki, anyż, kumin czy pieprz. Do masala chai dodaje się również mleko w różnych proporcjach. Często część mleka zastępuje się wodą. Ta herbata czarna z dodatkiem przypraw jest słodzona cukrem. Herbata indyjska to dobra herbata ta zimowe dni. Zawartość przypraw masala świetnie rozgrzewają organizm.

Herbaciane mieszanki ziołowe

Kolejnym ważnym indyskim napojem są mieszanki ziołowe, zwane często herbatą. Są to mieszanki różnych herbat. W skład takiej mieszanki może wchodzić herbata darjeeling z różnymi dodatkami tj. przyprawy korzenne. Takie mieszanki ziołowe są często klasyfikowane przez producentów jako naturalne środki medycyny indyjskiej.